תקנות אסבסט במילים פשוטות

הזדמנות מציאה למחירים זולים! צרו קשר ותגלו את ההבדל!

צריכים חברה לפינוי אסבסט?
השאירו פרטים בטופס המצורף ונחזור במהירות.

החל משנת 1989 הופסק השימוש בחומר האסבסט, כיוון שמחקרים הציגו ממצאים מדאיגים על עליית התחלואה במערכת הנשימה כתוצאה מחשיפה אל מוצרים, רכיבים, משטחים ומבנים המכילים את חומר האסבסט. נמצא כי הסכנה הבריאותית שקיימת באסבסט עשויה להתרחש כאשר האדם נחשף אל הסיבים הגבישיים הזעירים המרכיבים את מינרל האסבסט, ולכן הופסק לאלתר השימוש בחומר זה וכן נחקק חוק פינוי אסבסט הקובע מספר תקנות אסבסט אותן יש למלא.

תקנות אסבסט – מה המשמעות בכך?

תקנות אסבסט נועדו להסדיר את תהליך צמצום החשיפה אל מוצרים המכילים אסבסט, כיוון שבעבר חומר זה שימש עבור שלל צרכים כמו בידוד של גגות וקירות במבנים, בידוד תרמי של רכיבים ובגדים בתעשייה ובצבא, וכן בידוד אקוסטי עבור התעשייה החקלאית. משום כך ניתן לומר כי השימוש באסבסט היה נפוץ מאוד, ולכן כיום ישנם שלל אזורים, שטחים, מבנים ומוצרים העשויים להכיל את חומר האסבסט המסוכן.

כדי למגר את הסכנה המהותית בחשיפה אל סיבי האסבסט, חוק האסבסט קבע תקנות לפירוק ופינוי של משטחים ומוצרי אסבסט מזהמים העשויים ליצור אבק אסבסט מזהם, המכיל מיליוני סיבים גבישיים המשתחררים לאוויר ועשויים לחדור אל מערכת הנשימה של אנשים הנמצאים בקרבת מקום.

בדיקת אסבסט במבנה

תקנות מורשה פינוי אסבסט

כיוון שמדובר בחומר מסוכן לסביבה ולבריאות, תקנות אסבסט קובעות כי רק אדם מורשה לכך על פי חוק יוכל לבצע את עבודת הפינוי איש מקצוע זה הינו קבלן פינוי אסבסט, שקיבל הסמכה לכך מטעם המשרד להגנת הסביבה. קבלן זה מחזיק בידע ובהכשרה המקצועית המתאימה לטיפול, פירוק, סילוק ופינוי של משטחי אסבסט מזהמים ומסכנים.

תקנות בנוגע לתהליך פינוי אסבסט

תקנות נוספות בחוק האסבסט מגדירות גם את תהליך פינוי האסבסט, שיבוצע כאמור על ידי קבלן מורשה לכך. תקנות אלו קובעות כי באחריותו של בעל המקצוע לפעול בצורה מחושבת וזהירה במהלך פינוי חלקי האסבסט, ולכן לרוב קבלנים אלו יבצעו הרטבה של המשטחים כדי למנוע את שבירתם ושחרור אבק וסיבי אסבסט מזהמים לאוויר.

לאחר פירוק משטחי האסבסט ממקומם, הקבלן יארוז אותם בתוך אריזות בעלות דפנות אטומות וכפולות המיועדות למטרה זו בלבד. על גבי אריזות אלו יש

לשים שלט אזהרה המתריע על הימצאות פסולת אסבסט בהן, ואותן יש להטעין על גבי משאית הובלה שתעביר את המשטחי הארוזים ישירות לאתר הטמנה מורשה.

ראו גם: פינוי גג אסבסט מחיר למטר

פטור מרישיון וקבלת היתר לפינוי אסבסט באופן מצומצם

למרות שקיימת תקנה המסדירה את תפקידו של קבלן פינוי אסבסט, קיימת אפשרות להוציא פטור לחובת תקנה זו במידה ועולה הצורך לפנות אסבסט באופן עצמאי וללא בעל מקצוע מוסמך. תקנה זו פוטרת אזרחים לקבל שירות פינוי באופן חוקי, זאת במידה ומדובר על פינוי אסבסט משטח פרטי הנמצא בבעלות האזרח המעוניין לפנות את המשטחים מביתו.

בנוסף לכך, תקנת הפטור מציבה תנאים נוספים לפינוי עצמי של אסבסט – מבצע הפינוי יהיה מעל גיל 18, שטח האסבסט המפונה לא יעלה על 50 מ"ר ומשקל המשטח לא יעבור את ה-700 ק"ג, משטחי האסבסט המיועדים לפינוי יהיו במצב שלם ללא סדקים ושברים העשויים ליצור מפגע אסבסט מזהם, וכן כי מדובר על עבודת פינוי חד פעמית בלבד.

תקנות בנוגע להסרת אסבסט בצה"ל

אחת מהתעשיות הגדולות ביותר בארץ שעשתה שימש נרחב באסבסט היא צבא ההגנה לישראל, ולכן בין תקנות אסבסט מופיע גם תקנה בנוגע להסרת משטחי אסבסט מזהמים ממקומות ומוצרים השייכים לצה"ל. נוסף על חובת הפינוי של משטחי ומוצרי אסבסט מסוכנים (אסבסט-פריך או אסבסט-צמנט שבור / סדוק / בלוי), תקנה זה מתירה פטורים בנוגע לאופן ותהליך פינוי האסבסט שאינו מחייב פנייה אל קבלן פינוי אסבסט, כך שגם חיילים שהוסמכו לכך וקיבלו היתר לעסוק בעבודות אסבסט – יוכלו לעשות זאת במסגרת הצבא.

תקנות אסבסט על מניעת ניגוד עניינים בין דוגם אסבסט למעבדה דוגמת

בכדי לאבחן באופן וודאי כי במבנה, משטח או מוצר מסוים קיימים סיבי אסבסט מסוכנים, יבצע דוגם אסבסט בדיקה מקצועית כדי לגלות האם יש סכנה באותו מוצר שנבדק. הדגימה שנלקחת מועברת אל מעבדה מקצועית המתמחה בדיגום אסבסט, וכדי למנוע תוצאה לא מהימנה בין דוגם האסבסט למעבדה אליה הדגימה מועברת – קיימת תקנה האוסרת על קיום ניגוד עניינים בין שני בעלי תפקיד אלו.

"אסבסט", המוכר בעברית גם כ"אזבסט", הוא שם גנרי המתייחס לקבוצת מינרלים טבעיים, הכוללת בין היתר את המינרלים "אמוסייט", "קרוסידולייט", "טרמולייט", וכן מינרלים נוספים הנכללים אף הם בקבוצה.

כמו כן, המונח עשוי גם להתייחס לערבובים שונים של מינרלים אלו בחומרים אחרים, וכל עוד המינרל עודנו מצוי בריכוז של אחוז אחד או יותר מהנפח או מהמשקל הכולל של החומר.

לאורך שנים ארוכות, ועוד מראשית ימי ההיסטוריה, בני אדם עשוי שימוש נרחב ומתמשך באסבסט לצרכים ולמטרות שונות, וזאת תוך ניצול מאפייניו הייחודיים של האסבסט, ובדגש על עמידותו הגבוהה בפני אש, מים ותנאי מזג האוויר.

עם זאת, במהלך העשורים האחרונים הלכה וגברה בהדרגה המודעות הציבורית לנזקיו הבריאותיים של האסבסט, ובמקביל התעוררה דרישה רחבה להחלת איסור גורף על שימוש ציבורי באסבסט בישראל, דרישה אשר נענתה במהלך שנת 2011 במסגרת החוק החדש למניעת מפגעי אסבסט.

אסבסט – נזקים וסכנות

בדומה לחומרים נוספים בטבע, גם האסבסט עשוי להופיע במספר מצבי צבירה שונים, הנעים על הציר שבין אסבסט קשיח, המופיע במרבית המקרים כגביש יציב יחסית, ואסבסט פריך, המוכר גם בשם "אבק אסבסט".

חשוב לזכור בהקשר זה, כי הסכנה הבריאותית לבני אדם נובעת רק מאסבסט פריך המצוי במצב התפוררות, מה שעלול להוביל לחדירת חלקיקי אסבסט למערכת הנשימה של האדם. לעומת זאת, לאסבסט הקשיח אין כל השפעה על האדם.

מחקרים רפואיים מצאו, כי חדירתם של חלקיקי אסבסט למערכת הנשימה עלולה לסכן במידה משמעותית את בריאותו של האדם, כאשר אנשים הנתונים בסכנה גבוהה הם בדרך כלל אלו השוהים ממושכות בסביבה רוויית אסבסט, כמו לדוגמא פועלי בניין העושים שימוש בחומרים הכוללים אסבסט, או דיירים בבית מגורים אשר בנוי מחומר הכולל שיעור ניכר של אסבסט.

חשיפה ארוכה ומתמשכת לחלקיקי אסבסט עלולה להוביל להתפרצותן של מחלות אלו:

  • סרטן הריאות – חשיפה ארוכה ומתמשכת לאבק אסבסט עלולה להוות גורם סיכון ממשי להופעת סרטן ריאות, כאשר מעשנים החשופים לחלקיקי אבק אסבסט נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה במיוחד.
  • אסבסטוזיס – מדובר בהפרעת נשימה חמורה הנובעת מהיחשפות ממושכת לחלקיקי אסבסט, אשר נוצרת בשעה שהגוף מבקש להיפטר מחלקיקים אלו באמצעות שימוש בחומצה. הדבר מוביל פעמים רבות לנזק משמעותי, ולעיתים אף בלתי הפיך, לריאות.
  • מזותליומה – מדובר בסוג נדיר יחסית של סרטן המופיע באזור בית החזה, אשר נובע בלמעלה מ-90% מהמקרים מחשיפה לאבק אסבסט.

החוק למניעת מפגעי אסבסט

בעקבות הגילויים החדשים באשר לנזקים הרפואיים אשר חשיפה ממושכת לאסבסט עלולה לגרור, וקמפיין ציבורי מתמשך בתביעה למנוע עשיית שימוש ציבורי באסבסט, חוקקה כנסת ישראל במהלך שנת 2011 את "החוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק, תשע"א – 2011.

מטרתו של החוק, כפי שהבהירו יוזמיו, היא לצמצם במידה ניכרת את החשיפה הציבורית למפגעי אסבסט, ולקבוע נהלים לביצוע עבודות בסביבת אסבסט תוך התחשבות בבריאות הציבור.

החוק, אשר נכנס לתוקפו במהלך חודש אוגוסט 2011, אוסר בראש ובראשונה על ביצוע כל סוג של שימוש אישי או תעשייתי באסבסט, ולמעט במידה ומדובר בעבודה שהחלה בעבר, או במקרים חריגים אחרים, כפי שנקבעו בחוק. בנוסף לכך, החוק קבע כי אדם העושה שימוש באסבסט מחויב לדאוג לתחזוקתו המתמשכת, במטרה למנוע את יצירתו של "מפגע אסבסט", המסכן את שלום הציבור.

על מנת להבטיח את אפקטיביות החוק, נקבע כי הרשויות המקומיות, וכן המשרד להגנת הסביבה, יהיו אחראים לאכיפתו, ולצורך כך הוענקו להם סמכויות אכיפה רחבות במיוחד, ולרבות הטלת קנסות כספיים בגין הפרת החוק.

חוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק, התשע"א – 2011

מה היה לנו בכתבה:

צריכים חברה לפינוי אסבסט?
השאירו פרטים בטופס המצורף ונחזור במהירות.

1 #
החברה המומלצת ביותר לפינוי אסבסט
0 %
מקצועיות ואמינות
0 +
לקוחות מרוצים
0 +
פירוקי גגות בשנה האחרונה

אל תעצרו כאן

יש עוד מה לגלות

פינוי אסבסט חריש

פינוי גג אסבסט הוא הכרחי. בכל רגע שאנו נשארים עם גג האסבסט השבור והבלוי, אנחנו מסכנים את חיינו, חיי הסביבה שלנו או משפחתנו. גם אם

פינוי אסבסט עומר

פינוי גג אסבסט הוא הכרחי. בכל רגע שאנו נשארים עם גג האסבסט השבור והבלוי, אנחנו מסכנים את חיינו, חיי הסביבה שלנו או משפחתנו. גם אם

פינוי אסבסט תל-אביב

פינוי גג אסבסט הוא הכרחי. בכל רגע שאנו נשארים עם גג האסבסט השבור והבלוי, אנחנו מסכנים את חיינו, חיי הסביבה שלנו או משפחתנו. גם אם

חייגו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!